27 Ekim 2015 Salı

tekstowo

*kamu
  isim
  1. isim Halk hizmeti gören devlet organlarının tümü
  2. Bir ülkedeki halkın bütünü, halk, amme
  "Çevre koruması sorunları İsveç kamusunun bilincine ve hatta      bilinçaltına sinmiş." - H.
  3. sıfat Hep, bütün
  "Biz kimseye kin tutmayız / Kamu âlem birdir bize" - Yunus Emre



İstanbul ve onun kentlisi/kullanıcısı/gelir göçeri veya genel geçeri olan herkes gerek iktidarlarca gerek küreselleşme ile  dayatılan kent kullanımlarına maruz kalmaktadır. Bu mekanizmalar *kamunun “oralı” olarak doğuştan sahip olduğu hakları/mülkleri bir: kamu malı olmaktan çıkarır iki: başka programlarla özellikle harcamaya dayalı kısır programlarla (alışveriş merkezleri, lüks harcamaya dayalı programlar, oldu bittiye getirilen projeler) kentliye dayatarak durum normalleştirmesine gitmekte, kamu mülkünü ıssızlaştırmakta ve kaybın kamu tarafından farkındalığını azaltmaktadır. Günümüzde artık ekosistemin de sadece kamu savunması ile ”elde edlebildiği” bir İstanbul’da gerek kamu mülkü gerek doğa, karar mekanizmalarınca bir bir uyuşturulmakta ve bozdurulmaktadır.

FLOW ile birlikte kamu mülkü bir çeper üzerinde olabildiğince çoğaltılarak çapraz programlama ile kent yaşamına katılır. Kamu hakkı üzerinden ekosistem çeşitleri de çoğaltılarak kent kayıpları giderilmeye ve gelecek projeksiyonunda korunmaya çalışılır. 

Bunu yaparken alan profili ve gerilimleri bir çeper ve dolaşım diyagramı üzerinden sorgulanarak alan içine gerek program gerek tasarım önerileriyle tekrar gündelik yaşam rutini  sokulmasını ve kamu mülklerinin kamu tarafından aşındırılması ile ıssızlaştırılmanın önüne geçilmesini öngörür. ki bu durum devlete ait hizmet alanlarıyla  çevrelenen Haydarpaşa'ya kritik bir dokunuştur.  Aynı şekilde profillere bağlı program önerileri ile kamunun mülkü üstündeki faaliyeti arttırılarak alan “doğal hak” haline çevrilir. Sadece parsellerin değil o parsele giden güzergahın, sokağın, ulaşım duraklarının, peyzajının, havasının da kamu mekanı olduğu ve bu artı mekanların belirginleştirilmesi ile kamu mülkünün koruma altna alınması hedeflenmektedir.

Haydarpaşa Üsküdar ve Kadıköy sık kent dokusunun arasında gerek topoğrafyası gerek programları ve yerleşimiyle büyük boşluklar ve kopukluklar yaratan bir kent dilimi içinde yer alır. Devlete ait büyük kamu kurumlarının (hastane, üniversite, lise, askeriye gibi) ve onların kapatılmış özel/yarı özel parsellerinin yarattığı sınır etkisi ile Kadıköy’den Üsküdar’a doğru iç kısımdan geçerken ki ani topoğrafya değişimi, sahil kıyısından ise herhangi bir bağlantı olmaması bu iki kent parçası arasındaki değişim ve gerilimi yaratmaktadır. Kadıköy ve Üsküdar’da yerli kullanım çoğunluktayken bahsedilen bu kamu parsellerine İstanbul’un heryerinden insan profile gelmekte ve alanine kullanıcı profilini çeşitlendirmektedir. Önerilen tasarım Kadıköy’un tabanvay hareket davranışı içinde olan yerlisi ve kullanıcısı ile kamu kurumlarını kullanmaya gelen farklı yaş gruplarından ve sınıflardan gelen geçici profili ana kullanıcısı olarak belirler ve bu profilleri çeperi içinde dolaştırarak tasarım alanı sistemi içine sokmayı hedefler. Yollara yapılan program ve tasarım önerileri ile parseller içinde yer alan kullanıcı, güncel kullanımda olan kamu alanına doğru yönlendirilirken kamuya ait olan fakat korunması gereken mülklerin fiziksel programına dahil olarak bu parsellerin üzerinde söz/hak sahibi olacak konuma gelir.


Yerin bilgisi ile ortaya çkan yeşil sistem çeperi üzerinden tam bir çember kurgulanır ve bu çember parsellerle çapraz programlamaya tutularak örülür. Bu örgü içinde kullanıcı parselinden çıktığı anda dolaşım sistemine dahil olarak sürekli kamu parselleri üzerinden kent yaşamına kesintisiz dahil olur.


Liman açılarak Üsküdar-Kadıköy bağlantısı
Spor komplekleri ile kentin spor aktivitelerinin arttrılması
KAdıköy miting alanının eksikliğinden dolayı meydan önerisi ve yerinin açıklaması
Radyal kıyı kullanımı
Taşınan otobüs durakları ve ulaşım senaryosunun anlatılması
Demiryolları müzesi ve bellek parkı açıklaması
Su sporları adası ve endüstriyel adanın anlatlması



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder